Geplaatst op

Hoe voorkom ik ingegroeide baardharen?

Hoe voorkom ik ingegroeide baardharen?

Helaas groeien baardharen niet altijd op dezelfde manier en dezelfde kant op. Het is daarom soms lastig om ze onder controle te houden en voordat u het weet groeien ze verkeerd waardoor u last krijgt van ingroeiende baardharen. Dat vormt een lastig en vaak ook pijnlijk probleem. Hoe kunt u ingegroeide baardharen voorkomen?

Uit onderzoek blijkt dat met name mannen met kroeshaar of krullend haar last hebben van dit probleem. Ook blijkt uit ditzelfde onderzoek dat mannen met een donkere huidskleur vaker last hebben van ingegroeide baardharen dan mannen met een lichte huidskleur. Ingegroeide baardharen kunnen overigens op verschillende manieren ontstaan. Wanneer u bijvoorbeeld een haar te kort afscheert en deze vervolgens niet door de huid heen kan komen, groeit de haar gewoon onder de huid verder. Wanneer u tegen de baardgroei inscheert, is het ook mogelijk dat u last krijgt van ingroeiende baardharen. In dat geval groeit een baardhaar naar binnen in plaats van naar buiten. Het lichaam ziet dit als een gevaar en schakelt daarom ook het afweerstysteem in, wat tot gevolg heeft dat er een rood bultje op uw huid ontstaat.

Niemand wil natuurlijk dat ingegroeide baardharen en op rode bultjes zit al helemaal niemand te wachten. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om te voorkomen dat je ingegroeide baardharen krijgt. De eerste is zojuist al genoemd: het is niet verstandig om te scheren tegen de baardgroei in. Ook is het erg belangrijk dat u gebruik maakt van een scherp mesje. Een bot mesje levert niet alleen onvoldoende resultaat op, het zorg er ook nog eens voor dat uw huid eerder gaat bloeden en dat uw baardharen gaan ingroeien. Bovendien is het verstandig om gebruik te maken van een goed scheermes of scheerapparaat. Tot slot is het ook verstandig om uzelf niet te vaak te scheren. Zo geeft u de huid tenminste de kans om zichzelf te herstellen!

Wanneer u vaak last heeft van ingegroeide baardharen, zijn er meerdere manieren om hier vanaf te komen. Alereerst is het opnieuw belangrijk om te benadrukken dat u ziczhelf met de baardgroei mee dient te scheren. De haartjes krijgen op die manier de kans om terug te groeien. Wanneer dit niet helpt zijn er nog meer dan genoeg middeltjes om uw ingegroeide baardharen te behandelen. U kunt bijvoorbeeld weklijkes u gezichtshuid scrubben, wat ervoor zorgt dat u ingegroeide haartjes loskomen. Ook zijn er cremes die voorkomen dat baardharen ingroeien.