Geplaatst op

Kan ik mijn scheerapparaat delen?

Kan ik mijn scheerapparaat delen?

Kun je zonder problemen je scheerapparaat delen met iemand anders? Of is dit uit het oogpunt van hygiëne niet aan te raden? We zetten hier de argumenten op een rij waarom je je scheerapparaat beter voor jezelf kunt houden. Want uiteraard wil iedereen scheren zonder irritatie en zijn huid in een topconditie houden.

Delen van een scheerapparaat: de nadelen

Veel moderne scheerapparaten kunnen onder de kraan worden afgespoeld. Geen probleem dus, denken sommigen, als je je apparaat dan met je broer, vader, huisgenoot of logé deelt. Helaas is dit niet waar. Als je alle huidschilfers, bacteriën en vuil zou willen verwijderen, dan zou je na ieder gebruik een grondige schoonmaakbeurt met schoonmaakalcohol moeten toepassen. En dan nóg is je shaver nooit 100% schoon.

Op ieders gezicht bevinden zich namelijk bacteriën en soms zelfs virussen, schimmels, gisten of luizen. Via het scheerapparaat van een ander kun je deze ongewenste gasten overdragen op je eigen gezicht. Ook heb je sneller kans op een infectie, omdat je bij het scheren soms te maken hebt met wondjes of een beschadigde huid. De kans op besmetting geldt niet alleen voor elektrisch scheren met gevoelige huid, maar voor alle huidtypen en alle scheersystemen. Bij het uitlenen van je scheerapparaat is er mogelijk ook een (klein) risico op Hepatitis B of HIV-besmetting.

Tips voor hygiëne en maximale effectiviteit bij het scheren

Dit zijn belangrijke adviezen voor hygiënisch en veilig scheren:

  • Houd je scheerapparaat strikt voor jezelf
  • Spoel als je klaar bent met scheren je huid af met koud water, dan is er minder risico op infectie
  • Verwijder na gebruik alle haartjes uit je scheerapparaat
  • Pas af en toe een grondige schoonmaakbeurt toe op je scheerapparaat (volg hiervoor de handleiding van je apparaat) en reinig ook de scheerkop op de aangegeven manier
  • Vervang de scheerkop op tijd, voordat de mesjes bot zijn en je last kunt krijgen van huidirritatie
  • Na een jaar (of uiterlijk na twee jaar) is de scheerkop aan vervanging toe. De vervangingstermijn is afhankelijk van je baardgroei en van de frequentie van je scheerbeurten

Wil je graag zoveel mogelijk kosten besparen bij het scheren? Je kunt eventueel wel een scheerapparaat delen met een huisgenoot, maar dan zou ieder zijn eigen scheerkop moeten kopen.

De beste persoonlijke verzorging

Net als bij andere artikelen voor persoonlijke verzorging – zoals een kam of een tandenborstel – is het ook bij een scheerkop dus onverstandig om deze samen met anderen te delen. Overweeg je om een gebruikt scheerapparaat te kopen? In ons artikel Tweedehands scheerapparaat kopen: waar moet ik op letten? kun je meer lezen over dit onderwerp.

Bij een tweedehands scheersysteem is het ten eerste heel belangrijk dat er voor dit apparaat nog een nieuwe scheerkop verkrijgbaar is. Ten tweede moet het apparaat voor het eerste gebruik wel grondig gereinigd worden. Het moge duidelijk zijn: hygiëne en scherpe mesjes zijn de allerbelangrijkste voorwaarden voor een fijne scheerbeurt zonder irritatie en scheerbultjes.