Geplaatst op

Mag je een elektrisch scheerapparaat meenemen in handbagage vliegtuig?

Mag mijn scheerapparaat in de handbagage?

Er is veel regelgeving over wat je wel en niet in je handbagage mag vervoeren als je met het vliegtuig reist. De regels veranderen bovendien soms naar aanleiding van aanslagen of terreurdreiging. De vraag die we hier beantwoorden is: mag je scheerapparaat mee in je handbagage als je gaat vliegen?

Scheerapparaat toegestaan in handbagage in het vliegtuig

De regels van de EU zijn: je handbagage mag geen spullen bevatten waarmee je iemand kunt verwonden. Met een elektrisch scheerapparaat kan dit niet en het wordt door vliegtuigmaatschappijen dan ook niet als gevaarlijk beschouwd. Je shaver mag je dus gewoon meenemen in de bagage die je bij je houdt in het vliegtuig. Check wel altijd voordat je vliegt wat op dat moment precies de regels zijn voor verboden spullen.

Mogen scheermesjes in je handbagage?

Je mag geen scherpe voorwerpen of wapens in je handbagage meenemen. Voor scheermesjes zijn er speciale regels. Een open scheermes mag in ieder geval niet, omdat dit als steekwapen kan dienen. Zou je dit type mes willen meenemen, dan kan het mes wel in je gewone bagage die in het ruim van het vliegtuig wordt vervoerd.

Veiligheids- en wegwerpscheermesjes in een houder mogen wél in de handbagage. Wees er echter op voorbereid dat je geen grote hoeveelheid scheerschuim in je handbagage mag stoppen, dit valt namelijk onder vloeistoffen.

Vloeistoffen, toiletartikelen en scheerschuim: beperkt in de handbagage

Vloeistoffen en gels mag alleen in je handbagage meenemen in een verpakking van maximaal 100 milliliter. Deze moet opgeborgen zijn in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak van maximaal één liter. Elke passagier mag slechts één zo’n plastic zak meenemen. Verpakkingen met scheerschuim of gel die groter zijn dan 100 milliliter kunnen dus bij de bagagecontrole worden ingenomen.

Bereid je altijd goed voor

Voor wat betreft scheergerei en scheerproducten is het dus belangrijk dat je slechts een beperkte hoeveelheid vloeistoffen in je handbagage mag hebben. Daarnaast mag je geen spullen in je handkoffer hebben waarmee je iemand kunt verwonden, zoals een open scheermes. Wil je je favoriete scheerschuim of gel meenemen, maar heb je het product tijdens de vlucht niet nodig? Doe het toiletartikel dan gewoon in je ruimbagage. Of koop het op de plaats van bestemming.

Neem altijd voordat je vliegt de lijst met verboden spullen door. Neem ook contact op met de vliegmaatschappij als je twijfelt of iets wel in je handbagage mag. Check ook het laatste nieuws over eventuele aanpassingen van de regels.