Geplaatst op

Tweedehands scheerapparaat kopen: waar moet ik op letten?

Tweedehands scheerapparaat kopen: waar moet ik op letten?

Een gebruikt scheerapparaat van iemand anders overnemen, is dit nu aan te raden of niet? Stel dat je hiervoor kiest, wat kun je dan voor maatregelen nemen om je zo hygiënisch mogelijk te scheren met een tweedehands shaver?

Een scheerapparaat bevat veel vuil en bacteriën

Het is logisch dat een tweedehands scheerapparaat niet schoon is, aangezien zich door het gebruik huidvet, schilfers, haartjes en stof hebben opgehoopt. Zorg er dus altijd voor dat je je tweedehands apparaat grondig reinigt en droogt voor je het gaat gebruiken. Metalen oppervlakken moet je bovendien onderhouden met smeermiddel.

Hoe je je apparaat moet reinigen, of de shaver geschikt is om onder de kraan af te spoelen en wat voor een reinigingsmiddel of spray je kunt gebruiken verschilt uiteraard per scheersysteem. Gebruik je een borsteltje, veeg hiermee dan niet direct op het scheerblad en de messenblokcassette, want dan kun je het systeem beschadigen.

Tips voor de aanschaf van een tweedehands apparaat

Dit zijn de punten waar je op moet letten wanneer je een gebruikt scheerapparaat koopt:

  • Wat is de leeftijd van het apparaat?
  • Wat is het typenummer van het apparaat en zijn er nog wel scheerkoppen voor te krijgen?
  • Gaat het om een betrouwbaar merk?
  • Vervang in ieder geval de scheerkop, zodat je geen last van botte mesjes hebt en je apparaat beter en fijner werkt
  • Reinig je apparaat voor je het gaat gebruiken en gebruik hiervoor de handleiding
  • Maak na elke scheerbeurt het scheerapparaat schoon en reinig ook af en toe de scheerkoppen

Het hangt ervan af hoe lang een tweedehands apparaat al door iemand gebruikt is en hoe intensief, maar een gebruikt apparaat is natuurlijk altijd deels al versleten. Wil je een frisse en hygiënische start maken, vervang dan liever gewoon meteen de scheerkop.

Niet de hoofdprijs betalen voor een scheerkop

Ga je voor een tweedehands apparaat en vervang je de scheerkop niet, dan is de kans groot dat je gaat scheren met botte mesjes: het scheren duurt dan langer en je hebt een grote kans op wondjes, ingegroeide haren en huidirritaties. Wil je absoluut een glad, hygiënisch en consequent scheerresultaat bereiken, zoek dan voor een gebruikt apparaat in ieder geval nieuwe scheerkoppen.

Scheerkoppen vervangen is prijzig. Wil je graag besparen, maar houd je ook van een goede kwaliteit, dan is het aan te raden om huismerk scheerkoppen aan te schaffen. Die kosten veel minder, maar werken uitstekend. Afhankelijk van het gebruik en je baardgroei moeten ze om het jaar of om de twee jaar vervangen worden. Een laatste belangrijk punt is dat je er wel op moet letten dat je een huismerk scheerkop uitkiest die matcht met het nummer van jouw shaver.