Geplaatst op

Wat is beter voor je huid, nat of droogscheren?

Wat is beter voor je huid: nat of droog scheren?

Veel mannen hebben hun vaste scheerrituelen die ze al jarenlang toepassen. Nat scheren is populair bij ouderen, maar ook een grote groep jongeren is gecharmeerd van het scheermes en het bijbehorende ritueel. Elektrisch scheren daarentegen bespaart tijd en er zijn tegenwoordig veel comfortabele scheersystemen op de markt. We bekijken wat de voordelen van nat en droog scheren zijn als het gaat om de gezondheid van je huid.

Voorkomt nat scheren irritatie?

Door het gebruik van water en scheerzeep gaat het scheren wat gemakkelijker en soepeler. Je huid wordt bovendien door de scheerzeep of gel gehydrateerd, waardoor de kans op irritatie afneemt. Nat scheren geeft bovendien een heel glad resultaat en hierdoor kun je je huid langer rust geven tot de volgende scheerbeurt.

Belangrijke punten bij nat scheren:

  • Zorg in ieder geval dat je mesje schoon en scherp is
  • Neem zachte scheerproducten van een goede kwaliteit, afgestemd op je huidtype
  • Gebruik producten zonder alcohol of parfum
  • Wil je geen scheermes of wegwerpmesje, neem dan een elektrisch scheerapparaat dat de optie voor nat scheren biedt
  • Neem rustig de tijd tijdens het scheren
  • Sommige huidtypen verdragen scheerzeep of schuim niet goed: in dat geval kun je beter droog scheren met een scheerapparaat

Heeft je huid door droog scheren minder te lijden?

De voorstanders van droog elektrisch scheren zeggen: de haartjes worden minder kort afgeschoren en je maakt met een scheerapparaat dus minder contact met de huid. Hierdoor ondervindt je huid minder schade van het scheren. Een voorwaarde voor veilig droog scheren is uiteraard wél dat de mesjes van je scheerkop niet bot mogen zijn. Anders beschadig je je huid.

Tips voor droog scheren:

  • Kies een apparaat dat speciaal geschikt is voor de gevoelige huid
  • Zorg dat de scheerkop altijd schoon is
  • Vervang de scheerkop op tijd (na een jaar of uiterlijk na twee jaar)

Nat en droog scheren combineren?

Ten slotte is het ook mogelijk om nat en droog scheren te combineren. Er zijn mensen die ervoor kiezen om zich eerst droog met een scheerapparaat te scheren en daarna nat met warm water, scheerzeep en een scheermes. Wel wat omslachtig, maar voor sommige huidtypen werkt dit blijkbaar het beste.

Bedenk dat scheren in de ochtend vaak het beste is: je huid is dan nog ontspannen, waardoor het scheren soepeler gaat. Heb je snel last van irritatie, dan ben je soms juist gebaat bij scheren in de avond: de huid kan dan tot rust komen tijdens de nacht.

Ieder z’n eigen scheerervaring

De meningen over welke scheermethode beter is voor je huid zijn dus verdeeld. Scheren is nu eenmaal een persoonlijke ervaring. Hoe je huid reageert op een scheerbeurt heeft alles te maken met je huidtype, je baardgroei en de kwaliteit van de producten die je gebruikt. Een tip waar veel mensen baat bij hebben is om af en toe voor het scheren je huid met een zachte scrub te reinigen. De haartjes gaan dan rechtop staan, waardoor de kans op ingegroeide baardharen afneemt.